Gå direkt till innehåll
Viktiga framsteg i Coca-Cola Europacific Partners hållbarhetsarbete 2021

Pressmeddelande -

Viktiga framsteg i Coca-Cola Europacific Partners hållbarhetsarbete 2021

Coca‑Cola Europacific Partners är ett världsledande konsumentvaruföretag där hållbarhet står i centrum för arbetet. Målet är att nå netto noll utsläpp av växthusgaser till 2040. Nu släpps hållbarhetsrapporten för 2021 som visar på en rad framsteg på resan mot netto noll i hela värdekedjan. Här är några av höjdpunkterna från det gångna årets hållbarhetsarbete.

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) har en koncernövergripande klimatstrategi om att nå netto noll utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan till 2040. Eftersom drygt 90 procent är så kallade indirekta utsläpp, som uppstår i värdekedjan från exempelvis förpackningar och ingredienser, krävs ett nära samarbete med leverantörer och partners för att nå målet om netto noll. Exempelvis ska de strategiska leverantörerna sätta vetenskapligt baserade reduktionsmål, använda 100 procent förnybar el till 2023 samt dela sin utsläppsdata.

– Vi fortsätter att jobba hårt för att nå våra mål. Under 2021 nådde vi en viktig milstolpe i den övergripande klimatstrategin när vår produktionsanläggning i Jordbro certifierades som klimatneutral. Certifikatet är en belöning för många års dedikerat arbete i hela organisationen och ett fint bevis på att vi tillsammans med våra partners, kunder och intressenter kan göra skillnad, säger Lisa Wahlström, hållbarhetsdirektör Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.

I en sammanfattning av hållbarhetsarbetet för 2021 delas här några av höjdpunkterna och de framsteg som tagits under året inom This is Forward – den koncernövergripande hållbarhetsstrategin med målet att leverera hållbar tillväxt och samtidigt skapa en bättre framtid för verksamheten, samhället och planeten.

För att nå målen vidtas åtgärder inom sex viktiga områden där de ser att de kan göra störst skillnad: förpackningar, drycker, klimat, samhällsengagemang, vatten samt inom försörjnings- och leverantörskedjan. Åtaganden inom dessa områden är i linje med FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG).


Höjdpunkter från Coca‑Cola i Sveriges hållbarhetsarbete 2021:

Klimat

  • 17 procent minskning av utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan (Scope 1, 2 och 3) sedan 2019 – samtidigt som produktionsvolymerna har ökat.
  • Produktionsanläggningen i Jordbro certifierades som klimatneutral enligt PAS 2060 – en internationell standard för klimatneutralitet.
  • Sedan 2019 har de totala utsläppen per liter producerad dryck minskat med 23 procent.
  • Minskat produktionsanläggningens totala energiförbrukning med 13 procent, motsvarande 2 700 MWh per år.
  • Övergått till 100 procent fossilfria bränslen för alla upphandlade inrikestransporter.
  • Börjat använda koldioxid tillverkad av restprodukter från bioetanoltillverkning vid kolsyresättning av drycker.

Förpackningar

  • Introducerat ett samarbete med PBX kring ett nytt förpackningskoncept för dryck on the go.
  • Genomfört ett projekt tillsammans med Håll Sverige Rent och KSSS för att möjliggöra sortering av plast i skärgården.
  • Tillsammans med Bower möjliggjort för konsumenter att kunna sortera och återvinna Capri-Suns förpackning och få ersättning.

Drycker

  • 46 procent av försäljningsvolymen 2021 bestod av lågkalori- och kalorifria drycker.
  • 18 procent minskning av tillsatt socker i hela produktportföljen sedan 2018 (utöver 20 procent minskning sedan 2010).
  • 26 produkter har fått en receptuppdatering sedan 2010 och under året uppdaterades receptet för Fanta Orange vilket resulterade i 30 procent mindre socker.

Samhällsengagemang

  • I samarbete med Haninge kommun och det lokala näringslivet i Jordbro genomfördes ett projekt där ungdomar fick tillgång till feriepraktik i sina hemmakvarter.
  • Tillsammans med Fryshuset och KSSS fick organisationen Barn med ensamma mammor och deras deltagare möjlighet att skapa nya minnen i skärgårdsmiljö.
  • Ingick ett nytt långsiktigt partnerskap med Svenska Röda Korset och initierade det treåriga projektet ”Hur mår du?” i syfte att främja psykisk hälsa bland unga.

Vatten

  • Vattenförbrukningen per liter producerad dryck 2021 var 1,35 liter. Det är en minskning med 29 procent sedan 2010. Målet är att komma ner till 1,2 liter vatten per liter producerad dryck till 2025.
  • Installerat mer effektiva spolmunstycken i produktionslinjen för glasflaskor och aluminiumburkar, vilket har halverat dess vattenförbrukning.
  • Investerat i teknik för vattenbehandling som ger förutsättningar att återvinna vatten från exempelvis rengöring av burkar och flaskor för att sedan kunna använda det på nytt.


Coca-Cola Europacific Partners hållbarhetsrapport för 2021 finns att läsa i sin helhet här.
The Coca-Cola Companys hållbarhetsrapport för 2021 finns att läsa här.

Ämnen


Coca-Cola AB ansvarar för marknadsföringen av några av världens mest kända varumärken av icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Varumärkena i vår svenska produktportfölj är Coca-Cola®, Fanta®, Sprite®, MER®, Bonaqua®, Powerade®, fuzetea®, glacéau Smartwater®, Chaqwa® och Royal Bliss®. I Jordbro utanför Stockholm producerar Coca-Cola Europacific Partners Sverige AB cirka 1,4 miljoner liter dryck varje dag. Alla Coca-Cola i Sveriges PET-flaskor består av 100 procent återvunnen plast och är återvinningsbara. För ytterligare information besök gärna coca-cola.se.

Kontakter

Rebecca Gertsson

Rebecca Gertsson

Presskontakt Kommunikationschef Coca-Cola Europacific Partners Sverige AB +46730553598

Relaterat innehåll

I Coca-Colas dryckeskoncept, fyller konsumenten själv på sin dryck i den återanvändningsbara dryckesbehållaren

Coca-Cola i Sverige lanserar unikt dryckeskoncept hos OKQ8

OKQ8 blir först i drivmedelsbranschen med att erbjuda Coca-Cola i Sveriges unika förpackningslösning till kunder och medlemmar. Kunden kan välja mellan att skapa sin egen unika dryck eller ta någon av de vanliga smakerna, till exempel Coca-Cola Zero, Fanta eller Sprite. Dryckerna håller samma höga kvalitet och smak som de fabriksfyllda. Genom det nya konceptet minskar inte bara användandet av förp

I samband med Gotland Runt uppmärksammas havsmiljön med nya perspektiv på återvinning och bilden av skräp

I samband med Gotland Runt uppmärksammas havsmiljön med nya perspektiv på återvinning och bilden av skräp

Genom ett nytt gemensamt initiativ vill Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS), Stena Recycling och Coca-Cola i Sverige öka medvetenheten kring havsmiljön och samtidigt förändra synen på skräp, i syfte att ge det ett nytt liv och haven en ny chans. Med installationen Sweden Re:Imagined som presenteras i samband med starten av Gotland Runt vill parterna tillsammans med Håll Sverige Rent, Rena Mäl

Gröna Lund och Coca-Cola i Sverige genomför ett pilotprojekt för hållbar dryckeskonsumtion

Gröna Lund och Coca-Cola i Sverige genomför ett pilotprojekt för hållbar dryckeskonsumtion

Gröna Lund och Coca-Cola i Sverige vill kunna erbjuda nöjesparkens gäster nya hållbara sätt att konsumera dryck på. I ett gemensamt pilotprojekt med start 21 oktober kommer besökarna därför kunna välja en refillmugg istället för engångsmuggar på flera ställen i parken. Förhoppningen med pilotprojektet, som utvärderas i en studie av Chalmers Industriteknik, är att hitta en ny cirkulär lösning som i

Välkommen till Coca-Cola i Sverige!

Coca-Cola AB ansvarar för marknadsföringen av några av världens mest kända varumärken av icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Varumärkena i vår svenska produktportfölj är Coca-Cola®, Fanta®, Sprite®, MER®, bonaqua®, Powerade® och Royal Bliss®. I Jordbro utanför Stockholm producerar Coca-Cola Europacific Partners Sverige AB cirka 1,4 miljoner liter dryck varje dag. Alla Coca-Cola i Sveriges PET-flaskor består av 100 procent återvunnen plast (avser ej flaskans kork och etikett som tillverkas av andra återvinningsbara material som återvinns) och är återvinningsbara. För ytterligare information besök gärna coca-cola.se.